Cesta z apokalypsy

Immersive Site Specific Performance
19.8.2022 ART Residence of Tiyatro Medresesi
, Sirince, Turecko

Sme skupina umelcov, ktorá silne vníma pohyby svetla a tmy, ktoré sa v našom prostredí dejú. Môže byť umenie prostriedkom, ktoré nám pomôže nielen čeliť svojmu strachu, ale spojiť sa so svojím srdcom a nájisť cestu k sebe a k iným?

O to sme sa pokúsili počas tohoročného International Playback Theatre Camp v Sirence, Turecku. Pod vedením Andreja Utenkova a Olga Sanachina sme pomocou mytológie a archetypov pozvali návštevníkov na interaktívnu cestu divadlom Medresesi, cestou medzi tmom a svetlom, ktorým všetci vedome či nevedome prechádzame.

Fotky: Hajü Artus

Naša cesta začínala tým, že sme ako herci vošli do špirály, v ktorej sa všetci točíme. Potom ňou prešli všetci diváci, vedení sprievodcami. Dve odvážne ženy, sedeli vo vode klesli a vstali, snažili sa prežiť bez dýchania. Cesta pokračovala okolo chimér, ktoré vás pozývajú do pekla alebo do raja. Osamelý muž v kúte, z kroého nemohol vyjsť von. Hlas, ktorý vám spieva aj v tme aj napriek utrpeniu žien, ktoré sa za mrežami bytia snažia dotknúť.
Cesta pokračovala okolo zvyškov rozbombardovanej obývačky, k ohňu. Tu muž držal svoje kamenné srdce, ktoré chcel oživiť, či spáliť?

Hala s tieňmi, veľká a silná hudba, trpiace tiene ľudských osudov.

Dlhý tunel k svetlu… Vyšli sme von do prírody, a zastavili sa v nočnom tichu pod mesiacom. V tichu sme klesli na kolená. Vduchu odriekajúc motlitbu za trpiacich, motlitbu za ľudstvo. Lebo spoločnú modlitbu v týchto dňoch potrebujeme. Motlitbu pre všetkých z nás čo trpia ťarchou a nebezpečenstvom konfliktov, zaslepenosťou, ignoranciou, osobnými zápasmi, a zlovôľou. Stáli sme a plakali.

A potom sme sa vrátili späť na počiatok cesty. Hľadiac na špirálu bytia, sme sa ponorili do spontánneho rituálu. V ňom sme našli seba a podporu v druhých…

Performance team (z ľava hore)
Alice Gribushenkova, Salih Karaaslan, Alexander Dashutin, Alisa Volkova, Andrey Utenkov,
Yuliia Terentieva, Tatyana Nosach, Olga Sanachina, Şeniz Turan, Anna Smetanova, Nina Garbuzova
Olia Smirnova, Büşra Köse, Felix Artus, Lilia Volodina.
Hudba: Marat Mairovich a Jenn Bliss